In je eentje op reis? Niks geks aan!

Ben je single, of gewoon graag alleen, dan zijn er tal van dingen die je in je eentje kunt doen zonder dat mensen er raar van opkijken. In je eentje winkelen: heel normaal. In je eentje sporten: de sportschool staat vol met solo sporters. In je eentje naar de bioscoop: prima! In je eentje uit eten: zien we ook steeds meer mensen doen, en waarom ook niet. In je eentje op reis? Ook dat is helemaal niet raar meer!

Single cultuur

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat het maar raar was om in je eentje iets te ondernemen. Met het toenemende aantal singles, en het feit dat zij er vriendelijk voor bedanken om altijd maar thuis te zitten of voor alles wat zij willen doen iemand te zoeken die mee kan wordt het echter steeds normaler. En dat werd tijd ook, want waarom zou je de dingen die je leuk vindt alleen kunnen doen als je iemand hebt die daar toevallig ook zin in heeft?

Ook reizen is iets dat lang niet altijd meer met een partner of andere reisgenoot hoeft te gebeuren. Steeds meer mensen trekken er in hun eentje op uit en dat is niet zielig, integendeel. Via de smartphone is er vrijwel altijd contact met de buitenwereld, dus helemaal alleen ben je nooit. Daarnaast is het een feit dat mensen die alleen zijn veel eerder nieuwe mensen leren kennen dan mensen die een reisgenoot hebben. Het is tenslotte veel makkelijker en laagdrempeliger om een gesprekje aan te knopen met iemand die, net als jij, alleen is, dan op een stelletje of vriendengroep af te stappen.

Hoe reis je?

Hoe je in je eentje op reis gaat bepaal je helemaal zelf, dat is precies het fijne van single zijn. Niemand om rekening mee te houden, geen compromissen sluiten over de bestemming, het vervoersmiddel of de accommodatie: hoe fijn is dat! Veel mensen kiezen ervoor om echt alleen op stap te gaan. Voor wie dat toch een beetje spannend vindt, of voor wie bang is zich ter plekke toch eenzaam te gaan voelen, zijn er ook volop singlereizen te boeken. Je reist met een groep singles, en bepaalt meestal zelf in welke mate je alleen bent en wat je met de groep doet. Singlereizen worden steeds populairder en zijn er naar allerlei bestemmingen en met allerlei invullingen.

Er zijn ook reizen die niet per se voor singles bedoeld zijn, maar waar je vast en zeker wel meer mensen treft die in hun eentje reizen. Yoga reizen bijvoorbeeld! Wil je wat meer de nadruk leggen op de reis, en wat minder op het single zijn, dan kan dit ook een prima optie zijn.